25 април 2017 г.

Деян Пенчев – Окултната философия


Окултната философия е наука, която изследва невидимите принципи, закони, идеи и същества в Природата, Битието и Вселената, и проявлението им във видимия, материален, физически свят. Тя е по-висша форма на философията и представя същността на езотеричното знание и мъдрост. Тя може да се приеме за есенция на езотеризма и да се определи като по-дълбокото, метафизично познание на Бога, света и човека.

Окултизмът е приложението и практикуването на езотеричното, метафизично знание. Може да се каже, че езотеризмът е философията на окултизма, а окултизмът е приложението на езотеризма. Езотеризмът е теорията, а окултизмът – практиката. Езотеризмът и окултизмът обединяват в себе си науката, философията и религията, което представлява и същността на метафизиката. 

В сферата на окултната философия влизат ученията на алхимията, антропософията, астрологията, гностицизма, кабала, магията, мистицизма, неоплатонизма, розенкройцерството, спиритизма, теософията, херметизма и др. Те изследват древното знание, древната мъдрост, и тяхното развитие през вековете. 

Някои от знаменитите личности, които са обект на изследване от окултната философия са Агрипа фон Нетесхайм, Елифас Леви, Емануел Сведенборг, Кристиян Розенкройц, Марсилио Фичино, Парацелз, Пико делла Мирандола, Питагор, Платон, Плотин, Робърт Флъд, Хермес Трисмегист, Якоб Бьоме и др. От източната мъдрост това е основно философията на Веданта, Йога, суфизма и др. От по-новите това са: Рудолф Щайнер, Елена Блаватска, Едгар Кейси, Менли Палмър Хол и др., от България Учителя Петър Дънов и др.

Агрипа пише в своята фундаментална Окултна философия:

„Това е най-съвършената и върховна наука, свещената и най-възвишената философия, абсолютният завършек на цялата превъзходна философия.“

„Знаейки, че съществуващият свят е триединен – Елементарен, Небесен и Разумен – и по-висшият чрез свойствата си упражнява влияние и управлява по-низшия, а Изначалният и Върховен Създател на всичко предава от Себе си към нас свойствата на Своето Всемогъщество чрез ангелите, небесата, светилата, елементите, животните, растенията и камъните, създадени от Него, за да ни служат, мъдреците не считат за неразумно това, че е възможно да се изкачим по същите тези стъпала през всеки от световете, до истинския Изначален свят – Творецът и Първопричината, от който всички неща идват и стават, а също и да се ползуваме не само от онези свойства, които вече съществуват в най-съвършения вид неща, но освен тях да добиваме и нови.“
 
Агрипа фон Нетесхайм, Окултна философия, т. 1. Изд. „Аратрон“, С., 1995, гл. I и II, с. 33, 34

Автор: д-р Деян Пенчев