23 октомври 2023 г.

Агрипа фон Нетесхайм за духа на професията


Духът на професията се дава от звездите според професията или занаята, които съответният човек упражнява, и която професия душата, когато започне да прави избор в това тяло, тайно желае. Този дух се сменя, когато се смени и професията, и по-нататък, в съответствие с достойнството на професията, духовете, които се грижат за нас, стават все по-добри и възвишени.
 
Когато, следователно, дадена професия съответства на нашата природа, ние разполагаме с дух на професията, подходящ за нас, подходящ и за нашия дух-покровител, и тогава животът ни е по-спокоен, щастлив и успешен. Когато обаче упражняваме професия, която не подхожда или е противоположна на нашия дух-покровител, животът ни става труден и изпълнен с различни препятствия и неприятности. Ето защо става така, че някои хора извличат много повече от всяка наука, изкуство или занимание за кратко време и с малко усилия, докато други полагат големи усилия, учат много и всичко това напразно.
 
И въпреки че към нито една наука, изкуство или занимание не трябва да се отнасяме с презрение, все пак за да живеете добре, изпълнявайте своите задължения с удоволствие. На първо място, познайте своя добър дух и своята природа и какво добро ви обещава разположението на звездите, както и Бог, разпределителят на всички неща, които определя на всеки човек по своя преценка. Придържайте се към тези начала, упражнявайте тези професии, бъдете сведущ в тази добродетел, към която Всевишният Разпределител ви издига и ви води.“
 
Хайнрих Корнелий Агрипа, Окултна философия, т. 3, гл. XXII. Изд. „Аратрон“, С., 2022