3 септември 2017 г.

Морихей Уешиба и философията на Айкидо


Морихей Уешиба (18831969)
Тъй като ай (хармония) има същото звучене като ай (любов), реших да нарека моето уникално будо „айкидо”, въпреки че думата „айки” е стара. Начинът, по който тя е използвана от воините в миналото е напълно различен от моя.

Айки не представлява техника за водене на бой или победа над врага. Айки е начин за помирение на света и обединяване на човешките същества в едно семейство. 

Тайната на айкидо е да приведем себе си в хармония с движението на Вселената и да постигнем единение със самата Вселена. Този, който е постигнал тайната на айкидо, съдържа Вселената в себе си и може да каже: „Аз съм Вселената.”

Никога не мога да бъда победен, независимо колко бързо атакува врагът. Това не е, защото моята техника е по-бърза от тази на врага. Въпросът не е в скоростта. Битката е завършила, преди да е започнала.

Когато врагът се опита да се сражава с мен, със самата Вселена, той трябва да разруши хармонията на Вселената. Така в мига, в който реши да ме нападне, той вече е победен. За осъществяването на това не съществува времева мярка – бързо или бавно.

Айкидо е несъпротивление. Тъй като не се противопоставя, то винаги побеждава. 

Онези, които имат изкривен ум, ум, който създава разединение, са победени от самото начало.

Тогава, как можете да изправите изкривения си ум, да изчистите сърцето си и да се хармонизирате с действията на всички неща в природата? Трябва първо да направите сърцето на Бога ваше сърце. Това е Великата любов, всеприсъстваща във всички части и всички времена на Вселената. В любовта няма несъгласие, в любовта няма враг. Умът, който създава разединение, докато мисли за врагове, не е в съгласие с Божията воля.

Онези, които не приемат това, не могат да бъдат в хармония с Вселената. Тяхното будо служи на разрушението. То не е съзидателно будо.

Поради това състезанията в техниките, победата и загубата не са истинско будо. Истинското будо не познава поражението. Никога да не бъдеш победен означава никога да не се сражаваш.

Истинската победа е победата над собствения ни разединен ум. Това означава да изпълним поверената ни мисия.

Това не е просто теория. Практикувайте го. Тогава ще получите великата сила на единението с природата.

За айкидо е необходим ум, който да служи на мира на всички човешки същества, а не ум, който мечтае да бъде силен или практикува само за да повали противника.

Не гледайте в очите на противника или умът ви ще бъде удавен в тях. Не гледайте в неговия меч или ще бъдете посечени от меча. Не гледайте в самия него или духът ви ще бъде разконцентриран. Истинското будо е усъвършенстване на силата на привличането, с която да притеглите целия противник към себе си. Всичко, което трябва да направя, е да продължа да стоя по този начин.

Дори и да стоя с гръб към моя противник, това е достатъчно. Когато той атакува, удряйки, ще нарани себе си със собственото си намерение да удари. Аз съм едно с Вселената и нищо друго. Няма време и пространство пред Уешиба от айкидо – само Вселената, както си е.

Няма враг за Уешиба от айкидо. Грешите, ако мислите, че будо означава да имате противници и врагове и да бъдете достатъчно силни, за да ги повалите. За истинското будо няма нито опоненти, нито врагове. Истинското будо е да бъдем едно с Вселената, това означава да се съединим с центъра на Вселената.

Когато някой ме попита, дали принципите на моето айки будо са взети от религията, аз отговарям: „Не.” Принципите на моето истинско будо осветляват религиите и им придават завършеност. Аз съм спокоен, както и когато и да ме атакуват. Не изпитвам привързаност към живота или смъртта. Оставям всичко на Бога. Освободете се от привързаността към живота и смъртта и имайте ум, който оставя всичко на Него, не само, когато ви атакуват, но и в ежедневния живот.

Истинското будо е творение на любовта. То е творение на даването на живот на всички същества, а не на убиването и борбата със себеподобните. Любовта е божеството, пазител на всичко. Нищо не може да съществува без нея. Айкидо е осъществяването на любовта.

Не правя свои другари хората. Кого тогава правя свой другар? Бог. Светът не върви на добре, защото хората се уповават един на друг, говорейки и вършейки глупави неща. Добрите и лошите същества са всичките обединени в едно семейство в света. Айкидо изоставя всяка привързаност, айкидо не нарича относителните неща добри или лоши. Айкидо се грижи за растежа и развитието на всички създания и за завършеността на Вселената.

В айкидо ние контролираме ума на противника, още преди да сме се изправили един срещу друг. Така ние го притегляме в себе си. Ние продължаваме напред в живота с тази сила на привличане на духа ни и се опитваме да променим гледната точка на света.

Непрестанно се молим да не настъпват повече битки. Поради това строго забраняваме двубоите в айкидо. Духът на айкидо е този на атакуването с любов и мирното сдобряване. За тази цел ние свързваме и обединяваме противниците със силата на любовта. Чрез любовта сме способни да пречистим другите.

Разберете айкидо първо като будо и след това като начин на служение за изграждане на световното семейство. Айкидо не е предназначено за отделна държава или отделен човек. Единствената му цел е да осъществи поверената му от Бог работа. 

Истинското будо е закрила чрез любовта на всички същества в дух на помирение. Помирението означава да позволим на всекиго осъществяването на собствената му мисия.

Пътят означава да бъдем едно с Божията воля и да я осъществяваме. Ако сме дори и малко отделени от нея, това вече не е Пътят.

Можем да кажем, че айкидо е начин да изметем демоните със силата на диханието ни, вместо с меч. Това означава да превърнем обсебения от злите сили свят в свят на духа. Това е мисията на айкидо. Обсебеният от злите сили свят ще падне в поражение и духът ще се въздигне в победа. Тогава айкидо ще принесе плод в този свят.

Без будо нацията ще се разруши, защото будо е животът, който закриля чрез любовта и източникът на дейностите в науката.

Онези, които искат да изучават айкидо, трябва да отворят умовете си, да слушат искреността на Бога чрез айки и да го практикуват. Трябва да разберете великото пречистване на айки, да го практикувате и подобрявате без ограничения. С желание започнете култивирането на духа си.

Искам хората да слушат внимателно гласа на айкидо. То не e за поправянето на другите, то е за поправяне на собствения ни ум. Това е айкидо. Това е мисията на айкидо и това трябва да бъде вашата мисия.

Мисли на Морихей Уешиба (18831969) от книгата на сина му Кишомару Уешиба (19211999) "Айкидо", изд. "Хелиопол", С., 1994.