26 януари 2021 г.

За „Египетските мистерии“ на Ямблих на български език

През 2017 г. на български език излезе една книга със заглавие Египетските мистерии. Символиката на таро: пътят на посвещението (Изд. „Вселена“, С., 2017) и с автор големия неоплатонически философ Ямблих (245–325). Трябва да знаем обаче, че авторът на тази книга съвсем не е Ямблих и че той няма никаква връзка с нея, освен заглавието.

Приема се, че Ямблих има съчинение За египетските мистерии (De Mysteriis Aegyptiorum), но то е напълно различно по съдържание и теми от въпросната книга. То не е превеждано и издавано на български език. 

Книгата се занимава с таро, докато съчинението на Ямблих – с теургия. Дори и да има връзка между таро, като гадателски карти, с египетски корени, и египетското посвещение и египетските мистерии, тук говорим за две напълно различни съчинения.

Авторът на излязлата книга на български език не е Ямблих и това е подробно обяснено в самия предговор на книгата, но въпреки това за автор е написан Ямблих. В книгата не е упоменато, но тя е преведена от руски език (Египетские мистерии. Символика таро: путь посвящения) и предговорът е написан най-вероятно от руския преводач, чието име не е посочено в руските издания, освен инициал М. От този предговор става ясно, че френският езотерик Пол Кристиян (1811–1877) е превел на френски анонимен текст за таро на немски език, с неизвестен автор и година на създаване, и е сложил за негов автор Ямблих. Руският преводач казва, че този немски анонимен текст вероятно има връзка с египетското масонство на Калиостро и с ордена на илюминатите. Затова и той пише: „Да преминем към изводите: най-вероятно този текст е съставен в края на осемнадесети век в кръговете на ордена в кръговете на ордена на илюминатите с намерението да се създаде твърда основа за това лицата, преминаващи посвещение, на всяка цена да се подготвят за разпространението на идеите на ордена“ (с. 14). Дали е така не може да се каже, но трябва да се знае, че авторът на тази книга за таро не е Ямблих. Като книга за таро обаче тя е много ценна и полезна за всички, които се занимават с таро и окултни науки. 

Всъщност този текст е известен на български и като Книга на Тот.

Повече за книгата на Пол Кристиян може да се прочете: тук.

Д-р Деян Пенчев