11 декември 2020 г.

Учителя Петър Дънов за медитацията

„Нагласявайте се вътрешно, за да може да възприемете Божествените енергии. Така ще се разширява Божествената Любов във вас. Трябва да има естествено течение от Божествения свят към вас. Това става с молитва, концентрация и съзерцание. При тях човек трябва напълно да се абстрахира от всичко странично, да изолира всички външни впечатления. Това не става така лесно. Трябва да се правят упражнения в това направление ред години. Може да концентрирате мисълта си върху известен предмет или идея и да се домогнете до някои истини, които по обикновен начин не могат да се възприемат. За концентрация и размишление може да си послужите със стихове от Свещените Писания и от други свещени книги, от беседите и лекциите, от Свещени думи на Учителя и от Светът на Великите души.

Това може да правите при обикновените медитация и размишления, но при по-висшите форми на концентрация и съзерцание това не е достатъчно, там човек се издига в друга област, за което е нужно да си служи с образи. В такива случаи е хубаво да си представите образа на Христа и да го съзерцавате с Любов и благоговение. Тогава във време на концентрацията човек може да навлезе в един тъмен пояс със съзнанието си, но той не трябва да се страхува. Като го преминете, ще навлезете в областта на една нова Светлина, в която ще изпъкнат нови образи в съзнанието ви.

Концентрация значи да отбираш хубави мисли и образи и на тях да спираш своето съзнание. Концентрирайте се върху мисли, които носят светлина, топлина и доброта.

Сутрин, преди да излезете на работа, хубаво е четири-пет минути да се концентрирате върху някоя Божествена идея от Божествения свят. През това време съзнанието ви не трябва да се лута и нищо да не ви смущава. Ще се научите да бъдете герои, да не допускате нищо тревожно и странично в съзнанието си, освен мисълта и идеята, върху която се концентрирате, и мислите и идеите, които са логически свързани с тази основна мисъл или идея. Трябва да се научите на този закон. Иначе ще се образуват пукнатини, през които ще влизат външни влияния във вас.

За да се постигне пълна концентрация, трябва да започнете с размишление, да се научите да размишлявате. За тази цел всеки ден избирайте по едно изречение от книгата Светът на Великите души и размишлявайте върху нещо във връзка с трите свята, за да видите какъв превод ще му дадете в трите свята. При това размишление ще ви дойдат много нови идеи, записвайте си ги. Като правите това, ще почувствате обнова и просветление.

Хубаво е да се практикува съзерцание и съсредоточаване. Съсредоточаването или концентрацията е волев процес на главния мозък. Човек не може да мисли, ако седне и се върти на разни страни. Като почнеш да размишляваш, ще забравиш всичко друго пред Великото, за което мислиш.

За съзерцанието трябва Чистота. Съзерцанието не е механически процес, то е вътрешен процес, то е метод на Вътрешната школа. За Вътрешната школа досега в България е нямало външни и вътрешни условия. Малцина са от вас, които са ми говорили за своето желание да изучават Божествената наука.

При съзерцанието мисълта ни трябва да бъде насочена към Бога, Ангелите, звездите, Слънцето. Планината е добро място за молитва и съзерцание. Отивайте на планината за размишление.

Учениците от Окултните школи от древни времена досега са употребявали от половин до един час време на ден за размишление и медитация, за да се свържат с Разумните същества от Невидимия свят. Какво нещо е медитацията? – Размишление върху хубави и красиви неща, които ще се стремите да преживеете в себе си. Това ще повдигне ума и сърцето ви и по този начин ще се свържете с по-високи, по-възвишени светове от този, в който се движите обикновено. Като медитира, човек най-първо трябва да се спре върху своите добри страни и после върху лошите с цел да ги изправи. Като работи съзнателно върху себе си, човек лесно може да се коригира, да изправи изопачените страни на своето съзнание. Като се изправяте, вие постепенно внасяте в себе си весел дух – дух на Свобода.“

Учителя Беинса Дуно, Имам дом неръкотворен, т. 1, § 133–141