19 март 2021 г.

Ради Радев за метафизиката

Във всички исторически периоди онтологията е тази област на научното познание, която е царството на философската мисъл. С целенасоченото и рационалното разглеждане на нейните проблеми са свързани и най-значимите завоевания на философията.

Историята на философията недвусмислено показва, че колкото по-всестранно и силно е застъпена метафизиката (онтологията), толкова по-мощна и жизнена е философията изобщо, толкова по-трайно е нейното влияние. Благодарение на онтологията философската мисъл притежава своя вътрешна теоретична сила, рационалното приложение на която има добри резултати. Тя е една възможна протекция срещу субективизма и позитивистичните уклони. Благодарение на нея философската мисъл упражнява теоретическите си функции по отношение на знанието изобщо, култивира стил и вкус към фундаменталните проблеми и обективния критерий, освобождава индивида от „гирите“ на грубия практицизъм. Да се формира нюх към големите метафизически теми – това означава да се цени и изучава онтологията.

Ради Радев, Антична философия, С., 1997, с. 448
 
* * *

Проф. дфн Ради Радев (10 август 1931 – 23 януари 2021) е български професор по философия, доайен на античната и средновековната философия у нас.
 
Той поставя основите на съвременното академично изучаване на античната, средновековната и източната философия в България и е учител на нашите най-големи изследователи в тези области, към които се причислява и той. Неговите фундаментални трудове Антична философия и Средновековна философия, с приложените към тях антологии, са най-крупните и подробни изследвания, тип учебник, по темата у нас.

Той пише отделни монографии за Аристотел, Сократ, Хераклит, Епикур, Пиер Абелар и др. Има книги за елинизма, арабската философия, неотомизма и др. Той пише предговорите към За душата и Никомахова етика на Аристотел, към За ученото незнание на Николай Кузански, послеслова към Държавата на Платон и др. Заедно с Иван Стефанов и Александър Личев пише фундаменталния Кратък речник на философите, един истински философски тезаурус, изключително полезен и интересен. Чете лекции по антична, средновековна и източна философия в големите университети в цялата страна.

Неговата Антична философия е титаничен труд, научен шедьовър на световно ниво, в който на един изключително богат, ерудиран и многоообразен философски език разглежда подробно и проникновено историята на философията от предсократиците до християнските отци, от Омир до Ориген. Колко велики са неговите страници за първите философи, за Питагор, Сократ, Платон и Аристотел, за елинизма, Късната Античност, неоплатонизма и др.!

Неговите книги са истинска школа за философска образованост, езикова култура и елитарна ученост.

Д-р Деян Пенчев