9 ноември 2023 г.

Рудолф Щайнер за архангел Михаил


Няма езотерик, който да е говорил повече за архангел Михаил от Рудолф Щайнер, затова споделяме няколко пасажа от него. Някои от най-важните книги, в които той говори за Михаил, са следните:
 
GA 26 „Антропософски ръководни принципи. Мистерията на Михаил“
GA 152 „Подготвителни етапи на Мистерията на Голгота“
GA 194 „Мисията на Архангел Михаил“
GA 237 „Езотерично разглеждане на кармичните взаимовръзки, т. 3
GA 240 „Езотерично разглеждане на кармичните взаимовръзки, т. 6

* * * 
 
„Михаил е наш предводител по пътя към Христос. Михаил прекосява света с цялата сериозност на своето същество, на своята осанка, на своите протъкани от любов действия. Който се уповава на него, той утвърждава любовта в отношението й към външния свят. И любовта трябва да се разгърне на първо място в отношението към външния свят, иначе тя се превръща в себелюбие“ (16.11.1924).
 
„Какъв прелом настъпи през последната третина 19-тото столетие по отношение на човешкия мисловен живот. По-рано човекът само се досещаше, че мислите се формират в него самия; след посочения момент той вече може да се издига над себе си; той може да насочва своя поглед в духовния свят; там срещу него застава Михаил и му се открива като Същество, което е изначално родствено с живота на мислите. Той освобождава мислите от областта на главата; той прокарва пътя им към сърцето; той одухотворява душата така, че човекът да живее всеотдайно с всичко онова, което той узнава в светлината на мислите.
 
Епохата на Михаил е настъпила. Сърцата започват да имат мисли; одухотворяването вече се разлива не в мистичен мрак, а в душевна яснота, произтичаща от мислите. Да разберем това, означава да сме приели Михаил в нашите сърца. Днес от сърцата трябва да бликат такива мисли, които се стремят да обхванат духовния свят, и това са сърца, които туптят за Михаил, огнения княз на мислите във Вселената“ (17.08.1924).
 
Рудолф Щайнер, „Антропософски ръководни принципи“, GA 26. Изд. „Даскалов“, 2015