3 март 2021 г.

Хилдегард фон Бинген


„В качеството си на съработник на света, човекът е огледало на Вселената. В предопределен съюз, тялото и душата си принадлежат като мъжа и жената, като небесното и земното, водата и земята, Слънцето и Луната, ветровете и птиците във въздуха, хляба в пещта и като пчелната пита със своя мед. Удоволствието на душата е да бъде активно творческа в тялото.“
 
* * *
 

„Цялата природа трябва да служи на човека, така че той да си взаимодейства с нея, защото без природата човекът нито може да живее, нито да съществува.“
 
„В пялото мироздание са скрити тайни целебни сили, за които никой човек не може да знае, ако не му бъдат разкрити от Бога.“
 
„В човека има огън, въздух, вода и земя и от тях е съставен. От огъня е получил телесната топлина, от въздуха – диханието, от водата – кръвта, а от земята – тялото.“
 
„Тези четири основни елемента са толкова здраво скрепени и свързани, че никой не може да се отдели от другия. Затова се придържат толкова силно помежду си, че можем да ги наречем крайъгълните камъни на целия Космос.“ (24, 25)
 
Клаус Шулте-Юбинг, Медицината на св. Хилдегард за жени. Изд. „Кибеа“, С., 2009
 
* * *
 
 
Душата на човека, спусната в него от Бога, който е на небето, вдъхваща му живот и даваща му разум не умира след като напусне стопанина си, а се скита вечно жива – или като награда за нейния живот, или към мъките на смъртта.“ (10)
 
Аз виждам будна денем и нощем... Каквото виждам или научавам при тези видения, за дълго остава в паметта ми, тъй че си спомням винаги кога съм го видяла или чула. Виждането, чуването, знаенето и научаването в мига, в който проумявам нещо, се сливат в едно. Каквото не виждам, не го знам, защото не съм учена. Преподаваха ми само четене. Каквото пиша, го виждам и чувам по време на видението (аудио-визия). Не употребявам други думи освен тези, които чувам, произнасям ги на груб латински, както ги чувам при видението. Защото видението не ме учи да пиша изкусно като философите...“ (12)
 
„Защото, ако човек иска да научи нещо по собствено желание и потребност, за което и да е действие или изкуство, то Светият дух се излива върху свежия подтик към любознателността и така човекът се учи и разбира какво иска да научи. Както бащата или майката дават отговори на детето, когато ги пита за нещо, така и Светият дух помага на човешкото познание да усвоява всякакво изкуство, ако човек иска да го научи:
 
– по собствен избор,
– собствено желание
– и чрез труд.“ („Causae et Сигае“) (13)
 
Спелтата (Triticum spelta) е „най-доброто жито, то е топло, мазно и силно, същевременно е по-благо от другите житни видове. Който го яде, добива добра плът и добра кръв, настроението му става ведро, а душата радостна. Той е полезен и благ, независимо от това дали го яде изпечен на хляб или в други храни.
 
И ако човек е толкова болен, че от това не може да яде, вземи цели зърна и ги свари във вода, като прибавиш мазнина или жълтък, за да станат по-вкусни и по-приятни за ядене, после дай на болния да яде от това, то ще го излекува вътрешно, подобно на здравословен и добър мехлем.“ (23)
 
„За доброто храносмилане на телесно здрав човек е полезно и препоръчително да не закусва, преди да е станало обяд.
 
За болен, отпаднал и телесно немощен човек обаче е полезно и препоръчително да закусва сутрин, за да получава поне от храната силите, които сам не притежава.“ (36)
 
„Когато Луната расте, мозъкът и кръвта на човека се умножават. Когато Луната после се свива, намалява и количеството мозък и кръв в човека. Това става периодично – както при жената, така и при мъжа.“
 
„И в дърветата, които се раззеленяват откъм корените си, сокът се увеличава, когато Луната расте. Когато тя се свива, той намалява.“ (40)
 
„Засаждането и обрязването на дърветата дава по-добър резултат, когато се извършва при Луна, която намалява, а не, когато тя расте. Ако се прави, когато Луната расте, надигащият се сок е в изобилие и от това дърветата често линеят, по-трудно се хващат в земята и растат по-бавно, отколкото, ако това се върши, когато Луната намалява. Ако се извършва при Луна, която намалява, дърветата носят в себе си повече и по-действена жизнена сила, защото сокът отчасти е намален. Поради това те се хващат по-бързо в земята и са по-издръжливи, отколкото, ако съдържат максимум сок, защото сокът после, при растяща Луна, изтича от обрязаните места.“
 
„Лозето също трябва да се обрязва, когато Луната се свива, тогава плодовете му ще бъдат по-големи, а самото то няма да изсъхва така лесно.“ (41)
 
„Така и всички зеленчуци и плодове, които се берат при растяща Луна, както и месото от животните, заклани през това време, са по-хранителни, отколкото ако се берат или колят, когато Луната се свива, защото тогава са пълни със сок и кръв.
 
Изключение се прави в случай, че искаме да ги запазваме за по-дълго време, защото когато Луната намалява и те се свиват. В този случай е по-добре и по-подходящо да се берат зеленчуци и плодове и да се колят животни при намаляваща Луна, за да можем по-дълго време да ги запазим.“ (42)
 
Света Хилдегард, Билките и храните, които лекуват. Изд. „Прозорец“, С., 1995