29 март 2024 г.

Сергей Тухолка и „Енциклопедия на окултизма“


Представяме кратък коментар за книгата на Сергей Тухолка Енциклопедия на окултизма.
 
Сергей Тухолка (1874–1954) е дипломат, консул, езотеричен писател, автор на няколко книги, сред които Окултизъм и магия  (1907), Философия на историята (1910) и др. Изнася езотерични лекции в Париж. От 1912 до 1920 г. живее във Варна, България.
 
Най-известната му книга Окултизъм и магия излиза през 1907 г. и е преведена на български език още през 20-те години на миналия век под името Енциклопедия на окултизма, с което име е преиздавана и от 90-те години насам, както и в по-нови издания като Магия и окултизъм.
 
Книгата е много хубава и качествена като съдържание. Може би българският превод трябва да се подобри и да се редактират някои имена, термини и понятия, защото в тези сложни езотерични сфери трябва да има точни преводи. Написана е в лексиката на западния окултизъм от втората половина на 19-ти век. Самият автор казва в началото, че книгата ще се придържа към западния клон на езотеризма, а не към източния, макар че всъщност използва знания и от двата. „Преданието му – казва той – има за основа Хермес Трисмегист (Триждивеликия), Мойсей, Орфей, Омир, Питагор и Платон.“
 
Видно от библиографията, използвана от Тухолка, той е черпил знания главно от френския окултизъм, представен от Елифас Леви, Папюс, Седир, Пеладан и др. Астрологията му е представена чрез трудовете на Алан Лео, Рафаел и други.
 
Всъщност това не е енциклопедия, както е българското заглавие, а нещо като въведение или учебник на окултизма. Обяснени са много понятия, термини, основи на езотеризма, които могат да послужат като добро въведение по тези теми, но разбира се не и достатъчни.
 
Книгата е разделена на няколко отделни части, които са: „Въведение в окултизма“, „Астралния свят“, „Чародейство и магия“, „Тайната на живота и смъртта“, Мъжът и жената“, „Бог е светът“, „Астрология“, „Таро“ и „Опити с ясновидство“.
 
В „Астралния свят“ Тухолка разглежда естеството на астралния свят и неговите обитатели, информация за което има и в много теософски книги, излизали по онова време (Ледбитър, Безант и др.). Тук има известно объркване относно телата на човека, като авторът, следвайки други подобни автори, смесва етерното тяло с астралното тяло, като ги обединява под името „астрално тяло“ или „астросом“, както пише в книгата, понятие, което не е много популярно у нас. Тухолка е отделил доста страници за обитателите на астралния свят, като разяснява понятия като елементали, елементарии, ларви, егрегори, астроидеи и други. Писал е дори за сукубите, инкубите, ликантропите и вампиризма.
 
Като цяло е преразказвал и обяснявал със свои думи съдържанието на популярни езотерични четива от негово време.
 
Във втората половина от книгата са засегнати повече знанията от кабала, астрология и таро. Тук използва основно Папюс и Алан Лео.
 
Последните страници са интересни, защото Тухолка споделя своите езотерични опити с медиума г-жа К., като не съобщава нейното име.
 
И накрая, като заключение, това е едно хубаво въведение в окултизма, използващо основно френски автори от края на 19-ти век, но за по-пълно и по-точно разбиране на понятията и идеите, представени в него, трябва да се прочетат и разберат много други важни езотерични трудове, включително от целия 20 и 21-ви век. В книгата обаче липсват обяснения от гледна точка на чистата окултна философия, теософията, антропософията, сякаш дори Елифас Леви не е толкова включен в неговата теоретична и философска сила. Не са използвани Алан Кардек, Едуар Шуре, както и немските, британските и американските езотерици. Не са включени по-стари окултни автори от времето преди средата на 19-ти век, освен споменаване спорадично в книгата.
 
* * *
 
„Задачата на окултизма е да проникне в тайните на вселената, живота и смъртта и да завладее скритата страна в психическия и така наречен „свръхестествен“ свят.
 
Окултизмът се основава от една страна върху предание, а от друга страна – върху исторически и съвременни факти, върху опити и научни данни.
 
Преданието за окултизма датира от най-дълбока древност. То представя тайни, които едно време се пазели от египетските жреци и от индийските брамини. Някои от тях се съобщавали устно на посветените, а други били изказвани в писмени съчинения…“
 
Сергей Тухолка