19 април 2023 г.

Халдейските Оракули


1. Над Небесните светлини има един неугасващ Огън, който винаги гори; Изворът на Живота, формирането на всички същества, първообразът на всички неща! Този пламък създава всички неща и нищо не загива, освен онова, което е погълнато от него. Той познава себе си чрез себе си. Този Огън не може да бъде на нито едно място, той е без тяло и без материя. Той обхваща и обгръща в кръг Небесата. И от него излизат малки искри, които създават всички огньове на Слънцето, на Луната и на Звездите. Ето, това е което знам за Бог! Стреми се да не знаеш повече за Него, защото това е отвъд твоите способности, колкото и мъдри да са знанията ти. А за останалото знай, че един несправедлив и грешен човек не може да се скрие от присъствието на Бога!

Никаква хитрост, никакво оправдание не могат да прикрият нищо от неговите пронизващи очи. Всичко е пълно с Бог и Бог е във всичко!
 
2. В Бог има една огромна дълбочина от Огън! Въпреки това сърцето не трябва да се страхува да се доближи до този възхитителен Огън или да бъде докоснато от него; то никога няма да бъде унищожено от този сладък Огън, чиято блага и тиха топлина създава спойката, хармонията и трайността на Света. Нищо не може да съществува без този Огън, който е самият Бог. Никой не може да го създаде; той е без майка; той познава всички неща и не може да научи нещо, което да не знае.
 
Той е непогрешим в своите планове и неговото име е непроизнесимо. Ето, това е Бог! А що се отнася до нас, които сме негови пратеници, ние сме само една малка частица от Бога.
 
Из Халдейските Оракули, цитат по Порфирий (234–305), Върху философията на Оракулите, превод: ДП