20 май 2020 г.

Магите


„Халдеите се занимавали с астрономия и предсказания. Магите прекарвали времето си в богослужения, жертвоприношения и молитви, вярвайки, че боговете слушат единствено тях. Разсъждавали за същността и произхода на боговете и вярвали, че богове били огънят, водата и земята. Отхвърляли изображенията на боговете и осъждали най-вече хората, които твърдели, че божествата са мъжки и женски. Беседвали и за справедливостта и смятали, че изгарянето на мъртвите е нечестиво, а съжителството с майката и дъщерята – не е нечестиво, както свидетелства Сотион в XXIII книга.

Занимавали се освен това с гадателство и предсказания, и казвали, че боговете им се явявали. Изобщо въздухът бил пълен с образи, които, изправяйки се, изтичат и се вливат в очите на хората с проницателен поглед. Отказвали се от външния разкош и от носенето на златни украшения. Одеждата им била бяла, за постелята им служела земята, за храна – зеленчуците, сиренето и черния хляб, за тояга – тръстиката, с която, казват, набождали сиренето по време на ядене и го поднасяли към устата си.

Те не били запознати с магията, споменава  Аристотел в книгата си Магията и Динон в V книга на Историите, който по превода на името на Зороастър съди, че той бил служител на култа към звездите. Същото заявява и Хермодор. Аристотел в книга I на съчинението си За философията пише, че магите са по-древни от египтяните и според тях началата били две: добрият демон и злият демон и името на първия е Зевс или Оромазд, а на втория – Адес или Ариман. Това потвърждава и Хермип в книга I на За магите, Евдокс в Описанието на Земята и Теопомп в VIII книга на Филипиките, който пише, че според магите хората ще възкръснат и ще бъдат безсмъртни, и че светът остава да съществува благодарение на техните молитви.“

Диоген Лаерций (III в.), „Животът на философите“, кн. I.

Още
Първият Заратустра