24 февруари 2023 г.

Деян Пенчев – Пико делла Мирандола


Деян Пенчев – Пико делла Мирандола
 
Пико делла Мирандола (1463–1494) е един от най-големите окултни философи, християнски езотерици и италиански хуманисти от епохата на Ренесанса. Той умира само на 31 години, но остава вечно в Акашовите хроники със своята ерудираност, висока духовност и извисеност на разбиранията.
 
От малък той е философски вундеркинд, пише стихове, учи музика, философия, право, филология. Изучава и владее старогръцки, латински, еврейски, халдейски и арабски език. Негови учители са най-големият тогавашен италиански философ и езотерик, Марсилио Фичино, и най-видните тогавашни италиански евреи-кабалисти. Той първият най-известен християнски кабалист, опитал се да обедини Кабала с християнството, еврейския мистицизъм с езотеричното християнство. В същото време той е искал да обедини и в една единна доктрина древните философски учения с християнската теология. 
 
В неговите съчинения са преплетени херметическата философия, халдейската и зороастрийската мъдрост, кабалистичната доктрина, магията, орфическите мистерии, неопитагорейските, неоплатоническите и дори аристотеловите учения. Той се е стремял към едно цялостно и всеобхватно изследване на световните тайни с помощта на най-висшите и задълбочени идеи.

Любопитно е какво казва Пико за Орфей и орфизма. Той говори на много места за тях и тълкува Орфеевите химни, като казва, че Орфей е един от отците и създателите на древната мъдрост, както и един от изворите за цялата гръцка философия. Той е съгласен с твърдението на Ямблих, че Питагор е имал пряка връзка с орфическите мистерии.

* * *
 
„Бог е всичко и Той е всичко в най-възвишения и съвършен смисъл.“ 
 
„Бог е най-пълната битийна същност, неделимото единство, непоклатимата истина, преблажената благост.“
 
„Едно и също нещо са Нощта при Орфей и Ен Соф в Кабала.“
 
„Който се върне съвършено в душата си, ще уподоби формата си на първата форма.“
 
„Това, което при кабалистите е наречено Метатрон, без съмнение е същото, което е назовано Палада от Орфей, от Зороастър – ум на Отца, от Меркурий [Хермес] – Син Божий, от Питагор – Мъдрост, от Парменид – умопостигаема сфера.“
 
„Да избягаме от тук, от света, потънал в зло, да се възнесем към Отца, където царят покой и единство, където е най-истинската светлина, където е най-блажената наслада. Но кое е това, което ще ни дари крилата, на които да се възнесем натам? – Любовта към небесните същества…“
 
Д-р Деян Пенчев