13 април 2023 г.

Дейн Ръдиар и „Пулсът на живота“


Дейн Ръдиар (1895-1985) е изключителна личност, човек с мисия и редица таланти в сферата на астрологията, философията, музиката, изобразителното изкуство, литературата и др. Написал е повече от 40 книги и над 1500 статии във всички тези области, изнесъл е множество публични лекции и интервюта. Интересно е, че той е написал една от първите книги за индийска музика на английски език. 

Завършва философия в Сорбоната, членува и изнася лекции в Теософското общество, впечатлен е от откритията на Юнг и започва да свързва астрологията с психологията. Новатор, със Слънце в Овен и Луна във Водолей (и стелиум в Близнаци). 
 

Пулсът на живота
е интересно четиво, с множество приятни пасажи вътре. Зодиакалните знаци са засегнати само с една, две, три идеи, от гледна точка на психологическите и социалните взаимовръзки, които авторът разгръща на няколко страници. Последователността на зодиите е разгледана в един смислов ред, въведен от автора, който той следва и запълва със своите идеи и интуиции. Интересно е, че на едно място в началото има любопитна критика към философския идеализъм (трансцендентализъм). От позицията на своето време (40-те години на миналия век) и от позицията на астропсихологическата история, тази книга е ценна и интересна. 
 
Изключително положително в книгата е поетичният, интелигентен изказ на Дейн Ръдиар, който ни е оставил някои чудесни пасажи и откровения, които е полезно да прочетем и да познаваме, особено ако сме астролози. Книгата трябва да се приема като едно от първите западни астропсихологически съчинения, влизащи в една голяма група от такива книги, излезли след това. Може би тя е насочена повече към астролозите, защото изисква предварително добро познаване на астрологията.
 
Надяваме се в бъдеще да излязат и други негови книги, като най-известната му, Астрология на личността, например, или Планетаризация на съзнанието, Ритъм на целостта, Астрологичната практика, Личностно-ориентирана астрология, Астрология на трансформацията и др. На български има още няколко негови книги, които са доста хубави и по-практически насочени. 
 
* * * 
 
„Астрологията е помощта, която Небето ни дава, за да изпълним своята дхарма.“
 
„Всичко, което индивидът преживява, е поредица от трансформации от раждането до смъртта.“
 
„Астрологията може да се разглежда като най-забележителната техника за разбиране на жизнения процес на промяна…“
 
„Всеки човек латентно е универсален…“
 
Дейн Ръдиар
 
Автор: Деян Пенчев