5 април 2022 г.

Как да разпознаем просветлените души (Даттатрея)


Парашурама: Качествата на един джнани [позналия истината, постигналия висшето познание, мъдреца] са толкова лични, толкова неуловими. Как могат другите да ги наблюдават? Можете ли да ми обясните как да разпозная наистина просветления светец?
 
Даттатрея: Изключително трудно е да се различат просветлените души от обикновените хора. Единствено самият мъдрец може да опише вътрешното си състояние или да бъде наясно с дълбочината на своето осъществяване. Въпреки това проницателният ученик може инстинктивно да разпознае джнани.
 
Обикновено той може да бъде идентифициран по философските си прозрения, безкористността и любящото си отношение към другите. Дори обикновеният човек може да притежава тези качества до една или друга степен, но те идват спонтанно и естествено при реализиралите се същества. Безстрашието е друга характерна добродетел за позналите истината и в резултат на това те са безразлични към слава и признание, дори ако решат да се заемат с някаква обществена мисия. Те могат да работят в света незабележимо или открито; но във всички случаи пребивават в Божественото съзнание, незасегнати от похвали и упреци. Помни обаче, синко, че най-висшите джнани често умишлено се прикриват. В противен случай хората от света постоянно ще ги отрупват с искания като „Моля те да благословиш бизнеса ми“, „Помоли да ми се роди дете“, „Помогни ми да си намеря съпруг“. Само най-искрените ученици разпознават просветлените мъдреци интуитивно и отиват да учат в нозете им.
 
Даттатрея в разговор с Парашурама, от Трипура Рахася, древна ведантическа философска литература. Цитат от Хималайските Учители (Пандит Раджмани Тигунаит). ИК „Скорпио“, С., 2010, с. 71, 72