1 ноември 2021 г.

Роджър Бейкън


„Сега първом ще ви разкажа за чудните деяния на изкуството и природата, за да посоча сетне техните причини и своеобразие. Във всички тях няма нищо магично, защото очевидно е, че всяка магическа сила е по-нисша от тези деяния и е недостойна за тях. И това трябва да стане отначало с помощта на описанието и разумното разсъждение.
 
И тъй, възможно е да се създадат плавателни съдове без гребци, така че и най-големите речни и морски кораби да се движат, управлявани от един-единствен кормчия, с по-голяма скорост от тая, която биха имали, ако бъдат водени от цял екипаж. Възможно е да бъдат направени и коли, които да се движат с невъобразима сила без животинска тяга; такива смятаме, че са били бойните колесници на древните. Освен това е възможно да бъдат изобретени летателни апарати, в които да седи човек, задвижващ в кръг някакво съоръжение, чрез което изкуствени криле да загребват въздуха така, както това правят птиците.
 
Сетне, такъв инструмент, който, бидейки сам твърде малък на големина, да може да вдига и спуска почти неограничени товари – един инструмент, който при определени случаи ще е твърде полезен. Защото с помощта на един три пръста дълъг и също толкова широк (или даже още по-малък) инструмент, човек ще може да освобождава себе си и своите другари от всяко пленничество, издигайки ги над стените на затвора и спускайки ги после на земята.
 
Много лесно може да бъде изработен и такъв инструмент, с помощта на който един човек ще може насилствено да привлича към себе си хиляди хора, въпреки тяхната съпротива, а също да привлича и други неща. Възможно е да се създадат и такива апарати, с чиято помощ да стигаме – без никаква опасност за живота ни – до самото дъно на морето или реките. Наистина, такъв апарат използвал Александър Велики за да наблюдава тайните на морето, както съобщава астрономът Етик. Такива апарати са правени в древността, а и по наше време ги правят, което се знае със сигурност; с изключение може би само на летателния апарат, който нито съм виждал, нито пък познавам човек, който да го е виждал (ала познавам един мъдър човек, който е намислил да изработи подобна машина). Прочее, могат да бъдат създадени безкрайно много такива съоръжения, като например мостове над реките, неподдържани от колони, машини и други нечувани изобретения.“
 
Роджър Бейкън (1210/1215–1292), За тайните деяния на изкуството и природата, и за нищожността на магията. – В: Бояджиев, Цочо. Историко-философски изследвания, том II. Изд. „Изток-Запад“, С., 2019, с. 151, 152.