12 май 2023 г.

Глен Пери и книгата му „От царственост към революция. Връзката между знаците Лъв и Водолей“


Последната астрологична книга, която прочетох, е на д-р Глен Пери „От царственост към революция. Връзката между знаците Лъв и Водолей“ („Лира Принт“, 2022).

Глен Пери е доктор по психология, психотерапевт, астролог от 1975 г. Основател и директор на Академията по астропсихология. Бил е вицепрезидент на Международното дружество за астрологични изследвания. Президент на Академията по астропсихология в Китай и Турция. Издател и редактор на „Списание по астропсихология“. Ученик и приятел на големия Ричард Айдман. Автор на 8 книги и много статии по астрология.

Книгата представлява астропсихологическо изследване на архетипите и връзката между знаците Лъв и Водолей, както и между планетите Слънце и Уран. Първата част разглежда някои основни идеи за Лъва и Водолея, как се развива динамиката между тях, характеристиката на знаците и синтеза им в човешката личност.

* * *  

„Ако знакът Лъв дава мотивиращата сила за изграждане на идентичността, то Водолеят символизира нуждата от пробуждане на личността с оглед осъзнаването на връзката й с Вселенския разум.“

„Докато знакът Лъв най-често излъчва топлина и одобрение, то Водолей може да бъде твърде хладен и дистанциран. Ако Лъв символизира романтичната любов, Водолей въплъщава братската обич, която древните гърци наричат „агапе“.“

„Интеграцията между Лъв и Водолей поражда съвсем ново качество: човек става способен да действа без привързаност към крайния резултат.“

„Лъвският компонент от психиката трябва да живее в мир с Водолейската ни същност.“

* * *

Това са някои от най-хубавите пасажи в първата част, в която ми хареса това, че авторът се обръща към източните учения, за да обясни своята трактовка, както и към психологическите си познания. Все пак трябва да имаме предвид, че авторът се е насочил само към някои главни архетипни модела на Лъв и Водолей, и не ги разглежда в цялостната им астрологична картина.

Втората част изследва последователно архетипите на Слънцето и Уран, които Глен Пери условно нарича Героя и Хитреца (Шута). Тази част е доста добра и разглежда по няколко ключови понятия за всеки планетен архетип. За Слънцето (респ. Лъв) това са: намерение (желание, воля, избор), творческо изразяване и креативност, идентификация, представяне пред останалите, забавление и отмора, ухажване и романтика. За Уран (респ. Водолей) биват: обективизиране или безпристрастност, непривързване и отхвърляне на зависимостите, пробуждане на съзнанието и извисяване, освобождаване, промяна и реформа, напредък и прогрес.

В третата част авторът разглежда някои важни за него известни личности, които имат обмена Слънце – Уран. Хубаво е, че той разглежда както ниските проявления на аспектите между тези планети (с примери от такива личности), така и висшите им прояви.

* * *

„В едната крайност са разстройствата на личността, които са типични за тази комбинация – объркана идентичност, шизоидно разстройство и нарцистично възвеличаване, характеризиращи се с непостоянно и необосновано поведение, с егоцентричен радикализъм и претенции за просветление…

В другата крайност стоят проявленията на онези редки личности, които успяват да постигнат баланс между Слънчевите и Урановите измерения на психиката. Тези хора осъзнават нуждата от израстване и съзнателна еволюция. Техни водещи качества са етиката, честността, скромността, липсата на привързаност към материалните блага, самообладанието пред заплахите за стабилността, търпението пред трудностите. Вътрешните процеси са балансирани от стремеж и работа в полза на обществото. Като истински примери за позитивна промяна, те посвещават живота си на борба за мир, човешки права и прогресивни реформи…

Аспектите между Слънце и Уран също се появяват често в картите на гениални мислители, чиито открития ни напомнят, че прогресът не само е необходим, но и неизбежен.“

* * *

Разбира се, не всеки, който има аспект между тези две планети, ще прояви такива качества, това зависи и от другите техни позиции, както и от цялостния хороскоп.

Глен Пери обаче не е засегнал темата за Слънце–Уран при астролозите, защото това е един от аспектите на астрологията. Например някои големи астролози, по света и у нас, го имат:

Уилям Лили (съвпад)
Марк Едмънд Джоунс (съвпад)
Алан Лео (секстил)
Грант Леви (опозиция)

Николай Дойнов (съвпад)
Георги Томалевски (секстил)
Иван Антонов (квадрат)
Светозар Няголов (квадрат)

В помощ на изследователите и читателите на книгата, съм направил един списък с личности, които имат аспект между Слънце и Уран, като ще го допълвам.

Слънце – Уран

Рене Декарт (съвпад)
Карл Густав Юнг (съвпад)
Зигмунд Фройд (съвпад)
Милтън Ериксън (съвпад)
Новалис (съвпад)
Пърси Биш Шели (съвпад)
Едуард Бах (съвпад)
Вернер Хайзенберг (съвпад)
Йоханес Кеплер (съвпад)
Халил Джубран (тригон)
Николай Коперник (тригон)
Стивън Хокинг (тригон)
Исак Нютон (секстил)
Никола Тесла (секстил)
Артър Кларк (секстил)
Парацелз (секстил)
Илон Мъск (квадрат)
Пол Брег (квадрат)
Фритьоф Капра (квадрат)
Владимир Соловьов (квадрат)
Елена Блаватска (опозиция)
Имануел Кант (опозиция)
Стивън Спилбърг (опозиция)
Байрон (опозиция)

Автор: Деян Пенчев