30 януари 2018 г.

Махатма Ганди



Подбрани мисли от Махатма Ганди (18691948)

Възхвалявам подобна смелост. Нуждая се от подобна смелост, защото в тази кауза аз също съм готов да умра. Но, приятели мои, няма кауза, заради която да съм готов да убия. Каквото и да ни причинят, ние няма да нападаме никого, няма да убиваме никого. Ще ни затворят. Ще ни глобят. Ще ни отнемат собствеността. Но не могат да ни отнемат себеуважението ни, ако ние не им го дадем. Аз ви каня да се борим. Да се борим срещу техния гняв, а не да го провокираме. Няма да нанесем и един удар. Но ще ги поемем. И чрез нашата болка ще ги накараме да видят своята несправедливост. И ще боли, както при всяка борба боли. Но ние не можем да загубим. Не можем. Те могат да измъчват моето тяло, да ми счупят костите, дори да ме убият. А после ще имат мъртвото ми тяло, не и моето подчинение. Не казва ли Новия Завет: “Ако твоят враг те удари по дясната буза, предложи му и лявата”? Мислил съм доста върху това и подозирам, че е имал предвид, че трябва да покажеш смелост, да имаш волята да поемеш удар, няколко удара, да покажеш, че няма да отвърнеш, нито да отстъпиш. И щом направиш това, то събужда нещо в човешката природа, нещо което кара омразата му да намалее, а уважението му да нарасне. Мисля, че Христос е схванал това и съм го виждал в действие.”

Единствените демони в света са онези, които обикалят около нашите собствени сърца. И там е мястото, където трябва да се провеждат всички наши битки.”

Когато се отчайвам си напомням, че в цялата история пътят на истината и любовта винаги е побеждавал. Имало е тирани и убийци и за известно време те може да изглеждат непобедими, но накрая винаги падат. Помисли върху това. Винаги.”

В едно нещо вярвам: Убеждението, че морала е основата на нещата, и че истината е същността на всеки морал. Истината се превърна в единствената ми цел. С всеки ден нейното значение расте, а представата ми за нея става все по-широка.”

Животът ми е неделимо цяло и всичките ми дейности се сливат в него; и всички те произхождат от моята ненаситна обич към хората.”

Считам себе си за неспособен да мразя което и да е живо същество на земята. Чрез дългия път на дисциплината и молитвите съм престанал от четиридесет години да мразя когото и да е. Знам, че това е голям успех. Въпреки това го приемам с голямо смирение.”

За да може да се види ясно универсалният и вечен дух на истината, човек трябва да е в състояние да обича и най-малкото от всички сътворени неща като самия себе си.”

Любовта е най-мощната сила, която е присъща на света, и най-скромната, която човек може да си представи.”

Дори и най-незначителната неистина разваля хората, така, като капка отрова разваля цяло езеро.”

Отричам насилието, защото доброто, което изглежда то може да причини, не е трайно; трайно е лошото, което то причинява.”

Насилието е оръжието на слабите; Ненасилието на силните.”

Има само един начин да се постигне независимост чрез ненасилие: Когато умираме, живеем, когато убиваме, не.”

Ненасилието в динамична форма означава осъзнато страдание. То не означава покорно да се подчиниш на волята на тирана, а с цялата си душа да се мериш с волята на тирана.”

Вярата ми в ненасилието ме задължава в решителност. Няма място за страх или слабост.”

Неподчинението е гражданско само, когато е честно, съобразено, сдържано, никога неизискващо. На него трябва да е присъщ добре осъзнатия принцип, че не трябва да е непостоянно, и преди всичко зад него не трябва да стоят лоши намерения или омраза.”

Гражданското неподчинение е неотменно право на всеки гражданин. Ако той се откаже от него, той престава да бъде човек.”

Три четвърти от всички неудачи и недоразумения по света ще изчезнат, ако се поставим на мястото на нашия противник и разберем неговата гледна точка. Ние или веднага ще намерим съгласие с него, или ще мислим със снизходителност за него.”

Да пренебрегнеш едно единствено живо същество означава да пренебрегнеш божиите сили и да навредиш не само на това същество, а на целия свят.”

Преди да можем да предизвикаме мирно неподчинение, трябва да сме приели държавните закони и да сме оказали почтено подчинение. В повечето случаи спазваме тези закони от страх от наказание; ...Един Satyagrahi се подчинява на законите на обществото по силата на собствените си убеждения и защото това той приема за свой свещен дълг. Само когато човек първоначално се е подчинявал на законите на обществото в този смисъл, той е в състояние да отсъди, кои предписания са добри и справедливи, и кои несправедливи и лоши. Само тогава той има правото да окаже мирна съпротива срещу определени закони, и при това в точно определени граници.”

Ненасилието е кулминация на мъжеството.”

Спокойното мъжество, съзнанието за справедливост и силата на всепобеждаващата човечност.”


* * *

„Ако всеки пушач се откаже от този си лош навик, ако не желае повече да превръща устата си в комин, той би могъл да дари спестените от това пари, за осъществяването на някоя национална кауза. Ползата ще бъде както за него, така и за цялата нация.”

„Ако желаем да убедим съгражданите си в ползата от въздържанието и по този начин да постигнем нашата цел с ненасилие, не трябва да оставяме на бъдещите правителства съдбата на милионите мъже и жени в плен на отровите и наркотиците.”

„Реформата по отношение на алкохолизма и наркотиците трябва да стане обща цел и усилие. Лекарите могат да помогнат като се опитат да открият средства за отказване на пияниците и наркоманите от тези проклятия. Жените и студентите могат, с действия и молитви, да накарат нещастниците да се откажат от пагубния си навик.”

От „Размисли за всеки ден”


Подбрал: Деян Пенчев